14.2.2014

Kupní smlouva

Každý z nás sní, že si jednou pořídí krásný velký moderní byt na nějakém klidném místě, nejlépe někde u lesa a s překrásným výhledem do okolí. Aby jste se stali právoplatným vlastníkem takové nemovitosti, tak ji nejdříve musíte sehnat a pak koupit a s tím je spojena jedna zásadní věc a to je podepsání kupní smlouvy.
A právě tady, jakkoliv to může připadat jako banální věc, něco podepsat, tak se při špatném přečtení nebo znění kupní smlouvy se můžou pro Vás vyskytnout velké problémy a stát Vás spoustu zbytečných peněz. Tak Vám teď ukáži, na které věci si dávat pozor.
V každé kupní smlouvě musí být vždy uveden, ať už kupujete cokoliv, kupující a prodávající. Oba pak pod těmito výrazy vystupují ve všech bodech smlouvy a jím přiložených přílohách. Každá smlouva začíná identifikačními znaky jako je, jméno, adresa bydliště a rodné číslo, pokud se jedná o fyzické osoby. U právnických je vyžadováno IČO. V dalším pokračování smlouvy už by se mělo jednat o tom co se bude kupovat nebo prodávat. V této části by měly být uvedeny všechny podstatné náležitosti, údaje o nemovitosti tzn: výpis z katastru nemovitostí, katastrálního úřadu příslušné části obce atd. Čím víc údajů tím lépe, nic se tím nezkazí a spíš se vyvarujeme všem problémům, které by mohli nastat, kdyby tam nějaké podstatné identifikační údaje nemovitosti byly neúplné.
V další části by jsme se měli dostat k ceně za danou nemovitost. Její výše by měla odpovídat oboustranné dohodě mezi kupními stranami. Podepsáním kupní smlouvy a předáním peněz celá věc ještě nekončí. Je potřeba dát nový požadavek na vklad na příslušný katastr nemovitostí, který změní majitele reality, bytu v osobním vlastnictví během stanovené lhůty.
Jestli chcete, aby jste měli dobrý pocit a usínali v klidu, je lepší svěřit tyhle věci do rukou dobré realitní společnosti. Tam budete mít jistotu, že vše proběhne jak má.

Zpět