10.9.2014

Jak nenaletět developerovi

Nabízím Vám pár užitečných rad jak se vyvarovat zbytečným problémům při koupi rodinného domu přímo od developera.

Je více hledisek, u kterých by měl každý potencionální zákazník být velmi pozorný, než uzavře jakoukoliv smlouvu na nové bydlení s developerem, nebo jiným prodejcem. Pěkně zpracovaná marketingová propagace není zárukou toho, že stejná kvalita a serióznost bude dodržena při stavbě domu či bytu.

Základem jsou reference na developera a jeho dobrá pověst. Určitě si ověřte, které projekty již developer realizoval a spokojenost zákazníků. Není od věci, si již realizovaný projekt navštívit a zeptat se přímo majitelů, kteří v domech či bytech již bydlí. Majitelé se zpravidla o své dojmy a zkušenosti rádi podělí. Je dobré zajímat se o kvalitu stavby, úroveň jednání se zákazníky a dodržování termínů. Názor může být do jisté míry zkreslený subjektivními dojmy klienta, proto je lepší pohovořit s více lidmi.

Dalším důležitým aspektem jsou smluvní podmínky. Naprostou samozřejmostí je, že jsou Vám poskytnuty veškeré smlouvy k pročtení v pohodlí domova. Pokud například text smlouvy obsahuje rozhodčí doložku, nebo jiné nevýhodné podmínky pro klienta, je dobré zvážit, zda za takových podmínek pokračovat v jednání.

Naprosto stěžejním bodem, jsou podmínky financování koupě nemovitosti. Obzvláště v dnešní nejisté době, kdy má mnoho firem finanční problémy, je důležité tuto otázku nepodcenit. Třeba v případě, kdy developer požaduje nepřiměřeně vysoké zálohy (někdy i 50% z celkové ceny před zahájením výstavby), jde klient do obrovského rizika, že developer již nebude jeho dům schopen dostavět. Velmi výhodná cena by zde ve Vašem rozhodování neměla hrát roli. Lepší je zaplatit o něco vyšší cenu při zachování rozumně bezpečných platebních podmínek, než jít do rizika ztráty celé investice a to jenom kvůli na první pohled výhodné ceně.

Koupě nového bydlení je zpravidla jednou z největších investic v lidském životě. Pokud jste rozumně opatrní a svěříte se do rukou profesionálního realitního makléře, který vás provede celým procesem, je výběr a koupě nového bydlení bezpečný a velmi příjemný.

JDE TO I JINAK

Naše společnost se liší od ostatních kanceláří tím, že zmapuje situaci prodeje nemovitosti a nabídne klientovi jasnou strategii. Zároveň klientovi poskytujeme informace o vývoji jak na trhu, tak i o tom, v jakém stavu se prodej nachází - zdůraznila bych pravidelné měsíční zprávy, ve kterých Vás informujeme o počtu kontaktů s klienty, počtu prohlídek a důvodů pro odmítnutí. Současně Vám k těmto strohým číslům připojíme i náš popis, zda-li je to moc nebo málo schůzek apod. a co bychom navrhli na zlepšení prodeje, resp. jestli bychom upravili jednotlivé kroky ve strategii nebo upravili samotnou strategii. Informace v dnešní době mají cenu zlata, a proto je chceme klientům nabízet tak, aby se mohli rozhodnout o dalším prodeji na základě jasných informací a tak docílit maximální tržní ceny.

Zpět