2.8.2014

Na co si dát pozor při prodeji družstevního bytu

Přichystal jsem pro Vás, jako vlastníky družstevních bytů, krátký článek o tom, jak Vás připravit na prodej této Vaší nemovitosti a záležitostí s tím spojených. Při prodeji družstevního bytu je potřeba počítat hned s několika věcmi, které se mohou lišit od prodeje klasického bytu v osobním vlastnictví. Na začátku si musíme říci jednu důležitou informaci, kterou by měl vědět každý majitel družstevního bytu a to, že nejste majitelem této nemovitosti. Jste pouze nájemci a majitelem je příslušné družstvo. Nejedná se tedy o prodej družstevního bytu, ale o převod členských práv.
První věc, která prodávajícího napadne je daň z nemovitosti, která momentálně činí 4% a kterou hradí prodávající. V tomhle případě se na Vás tahle daň nevztahuje, protože v praxi Vy jen převádíte členská práva k bytu. Majitel, jakožto družstvo, zůstává stále stejný. Hlavním právním dokumentem bude Smlouva o zprostředkování převodu, nikoliv ta smluvní. Nezapomeňte též na dohodu o složení blokační jistiny, to může být i provize pro realitní kancelář.
Jestli chcete mít jistotu, že prodej a tím vším spojené náležitosti proběhnou tak, jak mají, tak Vám doporučuji tuhle transakci, tzn: prodej, převod a vyřízení všech dokumentů, komunikace s advokátem atd, svěřit do rukou realitní kanceláři. Ta je zárukou, že vše proběhne jak má být.

Zpět